Sunt Anca Petrescu, psihoterapeut și trainerul workshop-ului ”Răspunde oamenilor dificili”.

A relaționa și a răspunde oamenilor pe care îi percepem ca fiind dificili a fost de mult o temă de interes pentru mine. Mi-am început cariera ca traducător-interpret de limba japoneză acum mai bine de 20 de ani. Ca interfață între două tipuri de oameni și culturi total diferite, cea japoneză și cea europeană, mi-am pus atunci primele întrebări legate de relații și am încercat să aflu de ce japonezii păreau a fi „dificili” pentru noi. Am mediat mai mult intuitiv și pe baza bunului simț conflictele sau neînțelegerile apărute în procesul de comunicare. Așa a început să mă preocupe subiectul relațiilor interumane. Concluzia mea după 8 ani de lucru cu japonezii a fost: nu, nu sunt dificili, greșeala noastră este că presupunem lucruri diferite despre oameni, despre lume și despre cum ar trebui să funcționeze lucrurile.

Ulterior, pe parcursul a 15 ani cât am lucrat ca specialist în resurse umane în diverse companii, am aprofundat tema relațiilor și m-am întrebat de ce pentru unii oameni anumite relații sau comportamente sunt greu de suportat, în timp ce pentru alții, aceleași relații și comportamente par ușor de tolerat și de gestionat. Am mediat conflicte de muncă, am negociat beneficii protejând în același timp vulnerabilitățile oamenilor și am spus un „Nu” ferm când a fost cazul. Acum, în 80% din timpul de lucru sunt psihoterapeut și văd că marea majoritate a problemelor pentru care oamenii apelează la terapie au legătură cu relațiile dificile din viața lor. Consider că sănătatea relațională depinde în cea mai mare măsură de relația cu propria persoană, indiferent de context sau de mediu și este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Dacă știm să ne poziționăm corect, să ne gestionăm propriile stări emoționale și să păstrăm granițele personale flexibile, atunci totul devine mai simplu, iar relațiile devin mult mai bune.

În cadrul workshop-ului Răspunde Oamenilor Dificili punem accentul pe identificarea comportamentului care pare dificil de gestionat și pe modalitatea în care putem răspunde unor astfel de comportamente într-o manieră benefică atât pentru noi, dar și pentru celălalt. Depinde de fiecare dintre noi cum răspundem, căci este singurul lucru pe care îl putem controla de fapt.

Nu putem controla comportamentul altora, dar putem controla felul în care ne adaptăm comportamentul în funcție de ceilalți!